Bestellen

Nieuws Pizzeria Mevlana, vergeet pizza, proef ekmek

Pizzeria Mevlana, vergeet pizza, proef ekmek

Pizza komt uit Italië, lahmacoun uit Turkije en ekmek uit de Haagse Schilderswijk. Dat wil zeggen: oorspronkelijk komt de deegbodem met beleg uit het Turkse Konya. Maar vanaf het moment dat Mustafa en Talha Sekerli, twee Haagse broers, hun pizza-tentje aan de Vaillantlaan zijn begonnen, maken zij ekmek. Het lijkt op pizza, het lijkt op lahmacoun, maar het is anders, zeggen kenners.

De keuze uit ekmeks is groot, en ze hebben allemaal een bijwoord: etli, dat 'vlees' betekent. Mevlana verkoopt etli ekmeks: deegbodems met daarop gehaktsaus, eventueel voorzien van ei en kaas. De lengte die varieert: 60 centimeter of een meter. "Het is lahmacoun zonder groente", zegt de kok van dienst.

"De etli ekmek is zo lang als mijn arm, belegd met gehaktsaus en kaas, geurend naar zomerrijpe tomaten, naar een zachte avond op een Turks terras. De flinterdunne bodem is in repen gesneden en in een waaier gestapeld. Stukjes tomaat schemeren door het grijs van het gehakt, peterselie spikkelt, een geroosterde groene peper dient voor zachte tongen als garnituur - stoere mannen bijten die in een keer weg. De vulling, of de topping, of hoe je hem wilt noemen, is niet heel bijzonder. Goed gehakt met de ferme smaak van lamsvlees, zachte tomaat en knoflook, daar is niets mis mee. Maar de bodem is wel bijzonder. Dat is geen lap deeg, dat is een wonder. Bros, zacht, luchtig, als een platgeslagen wolk. Italianen kunnen wel inpakken. Maak plaats voor de ekmek", aldus culinair journalist Jeroen Thijssen.